Profile Image

Dr. Onerca Paul

Medic Generalist

Sănătate și bunăstare: importanța angajamentului personal în prevenirea bolilor

În urmă cu câteva zile, o persoană pe care am urmărit-o în trecut mi-a scris acest e-mail sincer:

O scrisoare sinceră
„Stimate domnule doctor, scuzați-ne că exteriorizăm această stare de spirit a noastră.
De câteva zile încoace am observat că multe persoane pe care le cunoaștem sunt bolnave de boli grave.
În fiecare zi noi anunțuri de îmbolnăviri. Chiar și copii… Suntem cu adevărat impresionați de cât de mult rău se răspândește printre oamenii noștri. Câți, câți suferinzi! Câte boli grave.
Ne rugăm Domnului să ne ajute, dar nu prea știm ce să facem și la ce să ne așteptăm.
Un vag sentiment de nedumerire pune stăpânire pe atâtea familii …
Oare este posibil ca nicio voce autoritară să nu se ridice pentru a aduce seninătate? Unde ne prăbușim?
Și totuși, chiar și în această agitație, inima noastră este încă în pace, pentru că continuă să spere în ajutorul divin. …
Vă mulțumim pentru tot ceea ce ne-ați oferit. F. și S. P.”

Ce se întâmplă?

Medicina noastră a făcut și continuă să facă progrese enorme … dar boala și suferința afectează din ce în ce mai mulți oameni … de toate vârstele, clasele sociale și condițiile.

Într-adevăr, am ajuns să ne dăm seama că Medicina noastră farmacologică are mari limitări atât în ceea ce privește abordarea noilor viruși și a noilor boli, cât și în ceea ce privește limitarea creșterii continue a bolilor cronice, degenerative și canceroase, care cresc acum în mod înspăimântător nu numai la persoanele în vârstă, ci și la grupe de vârstă din ce în ce mai tinere și chiar în rândul copiilor.

Toate acestea sunt agravate și mai mult de creșterea poluării mediului înconjurător, care duce, în cascadă, și la o deteriorare a apei pe care o bem și a alimentelor pe care le consumăm, ceea ce duce la intoxicații, la sărăcirea nutrițională a hranei noastre și la slăbirea inevitabilă a organismului nostru în ansamblul său și, mai ales, a capacităților noastre de apărare imunitară.

Pericolul medicalizării extinse

De fapt, în calitate de farmacolog, știu foarte bine că medicamentele noastre chimice sunt minunate pentru a controla bolile acute, dar nu au nicio putere de rezolvare în cazul bolilor cronice.

În cazul acestora din urmă, într-adevăr, ele nu pot decât să amelioreze simptomele și, atunci când merge bine, pot încetini avansarea lor prin decalarea în timp, … dar fără a duce la vindecare. Dimpotrivă, fiind substanțe chimice străine organismului nostru, ele induc întotdeauna un anumit grad de intoxicație și de dezechilibru care, în cazul unei utilizări cronice, deschid ușa către noi dezechilibre și noi patologii. Pentru acestea din urmă, se iau apoi alte medicamente, creându-se astfel un cerc vicios negativ care se întreține și se agravează singur.

Esențialitatea medicinei preventive

Prin urmare, mai mult de patruzeci de ani de experiență clinică și de studiu continuu al multiplelor tehnici terapeutice m-au convins că numai prevenția este arma infailibilă pe care o putem folosi pentru a menține sau a restabili sănătatea organismului nostru.

De fapt, așa cum explic în articolele și în cursurile mele video, trebuie să acționăm ÎNAINTE ca dezechilibrul organismului să ajungă să declanșeze o patologie cronică, deoarece în acel moment este mult mai dificil și mai lung să ne îndreptăm spre recuperare sau doar spre remisiune.

Dacă, în schimb, jucăm din timp și menținem integritatea (sau aproape…) organismului nostru, putem exploata în primul rând enormele sale capacități de reechilibrare și de compensare, dar apoi și capacitățile sale de apărare, de autoepurare și de autovindecare.

Sănătatea este un dar minunat pe care îl distrugem

Darul vieții este un dar imens și abia îi înțelegem adevăratul sens, dar darul unei vieți sănătoase este incomensurabil și nu este înțeles decât parțial atunci când îl slăbim sau îl pierdem.

Organismul nostru, de fapt, persoana noastră (înțeleasă ca o unitate inseparabilă de corp, psihic și spirit) are potențiale și bogății pe care abia le putem întrevedea de la distanță, dar poate că încă nu reușim să le înțelegem în realitățile lor.

Am putea trăi cu toții o viață minunată, senină și în pace cu noi înșine și cu ceilalți… dar în ultimele decenii, dovezile ne-au arătat că iubirea de putere și de bani, ambiția personală și egoismul… pot distruge atât lumea noastră, cât și propria societate, semănând suferință, conflicte, diviziuni, frică, ură și războaie.

Fiecare dintre noi are datoria de a face ceva pentru a opri acest lucru, pentru că Dumnezeu ne va cere socoteală.

În calitate de medic m-am simțit chemat

Și eu, în felul meu, în calitate de medic, m-am simțit responsabil și m-am întrebat ce aș putea face în această situație.

M-am gândit să studiez mai intens literatura științifică pentru a identifica tot ceea ce pot oferi cele mai acreditate și mai recente cercetări pentru a pune la punct o Medicină esențialmente Preventivă.

În primii patruzeci de ani ca medic m-am concentrat pe discuțiile și pe tratarea persoanelor pe care le întâlneam individual în spital sau în ambulatoriu, dar în ultimii trei ani (și probabil pentru următoarele trei decenii) am decis să mă dedic diseminării tuturor informațiilor necesare pentru a-i face pe cei care mă urmează să crească în cunoașterea sănătății: o cunoaștere orientată spre prevenirea bolilor.

Organismul nostru, dacă este în echilibru, știe cum să se apere împotriva a „totul”.

De fapt, sunt convins că organismul nostru, dacă funcționează corect, are un potențial mult mai mare decât ne imaginăm noi, medicii.

Într-adevăr, medicii care medicalizează farmacologic chiar și cele mai ușoare afecțiuni arată că nu cred în capacitățile de autovindecare ale organismului care, atunci când este dezechilibrat, cu limbajul simptomelor cere doar să fie ajutat, nu suprimat.

De fapt, omul nostru poate face față foarte bine afecțiunilor pe care le cunoaște, dar poate compensa foarte bine și pe cele pe care nu le cunoaște.

Desigur, pentru orice există o limită, dar această limită este mult mai mare decât ne putem imagina.

Sistemul nostru imunitar, de exemplu, dacă este normofuncțional, știe să recunoască orice celulă alterată (cum ar fi celulele neoplazice) sau străină (cum ar fi bacteriile, virușii sau chiar celulele infectate de acestea) și o distruge imediat fără ca noi să ne dăm seama. De fapt, se crede că 90-95% dintre formele virale, dar și toate celulele neoplazice care apar în fiecare zi sunt eliminate fără ca persoana să fie conștientă de acest lucru.

Am fost obișnuiți să nu ținem cont și să suprimăm orice simptom

Problema apare însă atunci când organismul nostru nu funcționează corect, adică atunci când sistemul imunitar este dezechilibrat, deprimat sau blocat. Din fericire, organismul nostru ne avertizează întotdeauna atunci când are o disfuncție majoră, deoarece activează mecanisme de control intern care aprind anumite „luminițe de avertizare”… dar știm oare să vedem și să înțelegem semnificația corectă a acestor „luminițe de avertizare”?

În comparație cu trecutul, astăzi dispunem de foarte multe cunoștințe și posibilități de acțiune, dar cu toate acestea, bolile cronice grave sunt în creștere evidentă, iar cercetările științifice ne spun că marea majoritate a acestor boli ar putea fi perfect evitate, cu o reducere drastică a ratei mortalității lor, dacă am avea un stil de viață personal adecvat și dacă am avea și un comportament social corect, combinat cu o abordare mentală corectă a vieții.

Din nefericire, se pare că foarte puțini oameni din ziua de azi trăiesc în acest mod, deoarece majoritatea au cunoștințe inadecvate pentru a face față realității actuale.

De aceea am decis să diseminez cunoștințe despre sănătate de uz practic.
De aceea, nu fără unele sacrificii, am început această muncă de diseminare și educație pentru sănătate.

Am început în anii ’90 cu articole și cărți de popularizare, apoi la începutul anilor 2000 m-am angajat în conferințe publice la care au participat zeci de mii de oameni, iar din 2020 am început cu Live, cu videoclipuri scurte, cu podcast-uri și mai ales cu cursuri video care sunt în prezent foarte solicitate.

Fiind convins că următoarele urgențe vor fi, cel mai probabil, infecțioase și oncologice, am urmat o logică în pregătirea Videocursurilor mele: am ales să încep cu subiectele esențiale pentru a proteja oamenii și a-i pune în situația de a-și folosi tot potențialul de compensare, de reechilibrare și de apărare.

Ajută-mă să răspândesc importanța prevenției și a întăririi imunității

Dacă sunteți convins că mesajul meu este pozitiv și util, vă rog să îl extindeți la rudele, prietenii, cunoștințele dumneavoastră. Cu toții avem datoria să contribuim și să colaborăm pentru îmbunătățirea generațiilor prezente și viitoare și să lucrăm împreună pentru a ne ajuta aproapele, în special copiii și persoanele singure, sau persoanele în vârstă și bolnave care și-au pierdut speranța.

Dacă și dumneavoastră, ca și mine, credeți că fiecare dintre noi poate fi ca picătura care sapă piatra, că putem astfel contribui în micul nostru mod la răspândirea importanței Prevenirii și a unei Abordări preventive umanizate… atunci distribuiți acest articol persoanelor care credeți că îl vor aprecia.

Niciunul dintre noi nu poate face minuni, dar lunga mea experiență clinică alături de bolnavi m-a învățat că, dacă fortificăm întregul organism în integralitatea sa, acesta activează mecanisme de compensare, de reacție și de apărare, capabile să facă ceea ce medicamentele noastre nu pot și nu știu să facă.

Dacă ați avut ocazia să experimentați importanța prevenției și cât de mult influențează o abordare integrată asupra păstrării sănătății noastre psihofizice, știți la ce mă refer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *